Csabrendek madártávlatból

Látnivalók Csabrendek

Ha röviden kellene kifejezni, mik a település legfőbb előnyei, két dolog jut eszembe. 

1. Az itt élő emberek kedvessége, vendégszeretete, segítőkészsége. 

2. Természeti adottságok és földrajzi elhelyezkedése

DARVASTÓI BAUXIT LENCSÉK: 

Darvastó nem egy tavat jelent, Csabrendekhez tartozó település rész, ahol egyébként található 2 kisebb horgásztó is.   

A táj látványa rabul ejti az embert. Az egykori bauxit bánya területe kb 500m hosszú és 100m széles, védetté nyilvánított. Borzongató és izgalmas érzés bejárni a területet, végtelen csend és a Marshoz hasonlító színvilág lenyomatot hagy az ember retinájában. A vörös százféle változatában színjátszó, és a földfelszín természetes formavilágától nagymértékben eltérő világ várja a látogatót a Rendeki Vendégháztól autóval 10 percnyire, de kerékpárral nagyon szép, békés erdei /bitumenes/ utakon is könnyen megközelíthető.

bauxit lencsék Darvastó
bauxit lencsék Darvastó
vörös lencsék Danival
vörös lencsék Danival
vörös lencsék mint jó fotó alap
vörös lencsék mint jó fotó alap
a "földi mars"
a "földi mars"

RENDEKI HEGY

A Bakony utolsó nyúlványa, amely tulajdonképpen különlegességét adja A hegyről elénk táruló panoráma a keszthelyi hegységre, a zalai dombságra vagy a Sárvár irányába elnyúló lankákra és nem utolsósorban Sümeg csodás várára.   Minden évszakban gyönyörű, kellemes túrák helyszíne lehet, nem beszélve az itt található számos erdei gombáról.

A településen Tanai Tamás gomba-szakértő gombatúrákat szervez, érdeklődni az alábbi  telefonszámon lehet.  0620/951-3888


Csabrendekről több irányból is megközelíthető a hegy, mi most a településről a Rendeki Vendégházhoz legközelebb eső erdei bejáratot mutatjuk meg, ahonnan a fehér kövek kilátóhoz kb 1 óra kényelmes sétával lehet eljutni és ahonnan a sümegi panoráma talán a legszebb a környéken

A 3 TEMPLOMROM 

Csabrendeken 3 romtemplom is található. Ennek oka, hogy 3 különálló ősi településből alakult ki a jelenlegi település. A templomok helyei, romjai ma is felkereshetőek, már ami maradt belőlük. Legjobb állapotban a település központjában található Szent Lőrinc templomtéri domb lábánál megtekinthető.

A település határában kutatható fel a 2 eltűnt ősi település templomromjai, amelyhez kis videót mutatunk segítségül. 

Csabrendeken több épített értéke és egyéb érdekességek.

A zsidó temető a kirándulóknak, merengőknek, fotósoknak ajánlott érdekesség. A csabrendeki hegy oldalában található egy nagy fenyves alatt, ahonnan gyönyörű kilátás nyílik a tájra. A Sümegre vezető útról érhető el, balra a domboldalban. Kb 200 m fölfelé a főútról, a fenyves alatt található.

A jelenleg magántulajdonban lévő Fekete-kastély egykor Csabrendek legnagyobb birtokosának, a Galánthai Fekete családnak a tulajdona volt.  A barokk stílusban 18. században épített kastély jelenleg magántulajdonban van, a Rendeki Vendégháztól kb 300 m sétával elérhető, az Éden Bisztró mellett. 

Horgászati lehetőségek és azok részletei Csabrendek több horgásztavában az alábbi linken érhető el.

KLIKK

További épületek és érdekességek a településről elérhetőek az alábbi linken.

KLIKK