A környék látnivalóiból

Autocross /15 km/

Nyirád Motorsport Centrum – Magyarország Rallycross és autocross versenyeinek első számú versenypályája 

Magyarországon egyetlen off road FIA licencszel rendelkező - versenypálya a hazai és nemzetközi rallycross és autocross mezőny egyik legkedveltebb terepe

A versenypálya Nyirád község külterületén, egy erdővel körülvett katlanban helyezkedik el

A vendégházból autóval kb 10-15 perc autóval.

GPS koordináták: É: 46º 58’ 11” K: 17º 25’ 00”

 

2016 Versenynaptár tervezet:

Zalaszántó, Béke Sztúpa /18 km/

A zalaszántói Béke Sztúpa

A Sztúpa a 316 méter magas Világosvár hegyről néz a Balatonra, 30 méter magas és 24 méter széles. Ez Európa egyik legnagyobb Sztúpája.

Buddha tanításai, ereklyéi és egy 24 méteres életfa található a Sztupa belsejében. A Buddha szobor Dél-Koreából származik. A Sztupa Buddha szellemét, ugyanakkor bölcsességét, minden élőlényhez fűződő együttérzését és szeretetét is jelképezi. A béke, a boldogság és a megvilágosodás jelképe. A sztupát a Dalai Láma személyesen avatta fel 1993-ban.
 
A sztúpától lefelé, egy erdei lépcsőn és ösvényen el lehet jutni a szerzetesek házáig, ahol az ajtó mindig nyitva áll, szabadon bemehet bárki és megtekintheti a szentélyüket. Nagyon érdekes! A remeték maguk nincsenek ott olyankor, ritkán lehet velük találkozni!  Ingyenes a látogatásuk, becsületkassza van kihelyezve és saját maguk által készített tárgyaikat, ékszereket lehet "vásárolni" ökiszolgálással.
A vendégháztól kb15 perc alatt elérhető autóval, Bazsi felé haladva a zalaszántói hegyen.

Vörös lencsék, "földi mars" / 5km/

Kirándulás a "földi" Marson. Kb. erre számíthat, aki nem hagyja ki a Csabrendek határában található szállásunktól, kerékpárral is jól megközelíthető, rég elhagyatott bauxit bánya területének felfedezését.

A táj, a színek egyedülálló látványt nyújtanak. 

Különleges hangulatával elvarázsolja az odaérkezőket.

Megközelíteni Csabrendekről Nagytárkánypuszta irányában lehet. A nyírádi út felé haladva, keresztül a tanyán jobbra lesz egy kis leágazó, kb. 150 méterre a nyírádi út előtt.

     

Rendeki hegy

Vendégházunk névadóját, a rendeki hegyet, mint a Bakony utolsó nyúlványát, mindenkinek ajánlom felfedezésre, aki szeret barangolni, kirándulni a természetben.

 

Egyik különlegessége talán a hegyről elénk táruló panorámájában rejlik, hiszen mint utolsó nyúlvány, zavartalan látképet biztosít a keszthelyi hegységre, a zalai dombságra vagy a Sárvár irányába elnyúló lankákra. A hegy, illetve a körülötte lévő erdők több irányból is elérhetőek.

Akik kerékpárral szeretnék megközelíteni, azoknak Nyírespuszta irányát javaslom, ahol több km-en át akár bitumenes úton kirándulhatnak és térhetnek le az erdő felé. Gyalogosan a faluból a somos út végéből / szállásunktól kb 600 m-re/ indul egy erdei út fel a hegyre, ami kb 4 km-en át a Fehér-kövek Természetvédelmi területén található sümegi "fehér sziklák"-hoz vezet.

Nem is mondanék többet, beszéljen néhány fotó helyettem :-)

 

Végül a hegytetőt elérve, a sümegi oldalon tárul elénk a sümegi vár és alatta a város. Csodás innen a naplemente, bár ez a fotó készítésekor esélytelen volt.

Zsidó temető

A zsidó temető a kirándulóknak, merengőknek, fotósoknak ajánlott érdekesség.  A csabrendeki hegy oldalában található egy nagy fenyves alatt, ahonnan gyönyörű kilátás nyílik a tájra. 

A Sümegre vezető útról érhető el, az utolsó lekanyarodási lehetőségnél balra, kb 200 m a dombon fölfelé. Szállásunktól kerékpárral is könnyen megközelíthető!

                  

A temető legfiatalabb sírja is már legalább 90 éves!

Sümeg /4 km/

Sümeg a "barokk kisváros"

Sümegről mindenkinek a hegycsúcson álló vár jut eszébe, ami rendjén is van, de jó tudni, hogy ez a csodás hangulatú városka, számos élményt tud nyújtani nevezetes várán kívül is. Legyen az  természetjárás a fehér kövek tájvédelmi körzetben, vagy a 10 legjobb vidéki éttermek közé sorolt méltán híres Terazza bisztróban szerzett kulináris élmény, de akár csak egy nagy séta a városka utcáin.

Néhány fotó kedvcsinálónak:

 

Tapolca /20 km/

Tavasbarlang

Tapolca különleges nevezetessége a város alatt húzódó tavas barlang. Csak ajánlani tudom, hogy ha tehetik ne hagyják ki... Ideális program lehet rossz idő esetén is! Minden információ megtalálható az alábbi linkre kattintva 

                                     Tavasbarlang információk

Cím: Tapolca, Kisfaludy Sándor utca 3. | GPS: N46°52,998'; E17°26,595'

Malom tó

Ha már Tapolca, akkor nem szabad kihagyni a város szívében található malom tavat. Különleges hangulatával, varázslatos szépségével, nyári program helyszínként is gyakran szolgál. 

Érdemes a tó fenekét is alaposan szemügyre venni, érdekes lakókat lehet felfedezni :-) 

 

       

                                     

Hévíz, "a magyar külföld" /32 km/

Hévizet egyedülálló tava tette nemzetközileg híressé. Egész éven nagyszámú külföldi és belföldi túrítsákkal találkozhatunk. A város folyamatosan feljődik és épül. Ennek eredménye, hogy ma már nem csak akkor érdemes Hévízre kirándulni, ha fürdeni szeretnénk. 

Belvárosa, üzletei, kirakatai mond olyan mintha egy mediterrán városkában járnánk, az árai is persze :-) Tavasztól őszig a város főterén állandó rendezvényk, koncertek és vásárok vannak. A tó út felőli főbejáratánál autómatáknák kerékpárok is bérelhetők, akár sétálva, akár kerékpárral a tavat körbe is lehet járni. :-)

Rossz idő esetén érdemes felkeresni a belvárosban található moziját, ami 3D-s filmeket is vetít!

Lehetőségek és infók: KLIKK

A Hévízi gyógytó a világ legnagyobb biológiailag aktív, természetes termáltava. A 4,4 hektáros nagyságú, 38 méter forrásmélységű tavat kén- rádium-és ásványanyag tartalmú forrás táplálja, mely bőséges vízhozamának köszönhetően a víz 72 órán belül teljesen kicserélődik
 
Fürdőzés télen is!
 
  • vízének hőmérséklete télen 23-25 °C, nyáron akár a 33-36 °C-ot is eléri
  • vize állandó mozgásban van. Egyrészt balról jobbra forog lassan, másrészt pedig alulról felfelé, mivel a meleg víz állandóan felfelé tart, a hideg pedig süllyed le. Ez a kétirányú áramlás állandó mozgásban tartja a  tó vizét és ezáltal egyfajta masszírozó hatást éreznek a fürdőzők
  • érdekes és szinte Magyarországon egyedülálló látvány télen. Amikor a kicsapódó gőzből párasapka képződik a tó felszínén. Ez a „sapka” gátolja a víz lehűlését, ugyanakkor egytermészetes inhalatorium alakul ki. A levegőbe távozó kén-hidrogén és rádiumemanáció belélegezve gyógyhatást eredményez: karbantartja a fáradt hangszálakat
  • Magyarország legrégebbi és legismertebb gyógyfürdője a római korból származó emlékek szerint több mint 2000 éves múlttal büszkélkedhet

 

Keszthely /35 km/

Keszhely a "Balaton Fővárosa" címet viseli. Nagyon élénk turizmussal rendelkezik, ezáltal is sok-sok látnivalót nyújt, amelyekből néhány kihagyhatatlan.

FESTETICS KASTÉLY

A kastélyban több múzeum is megtekinthető, de akár csak önmagában a kastélykert is felüdülés.

Rossz idő esetén is ideális program!!!

1. Díjtalanul látogathatja múzeumaink állandó kiállításait az EGT állampolgár minden hónap egyik hétvégéjének (a muzeális intézmények által meghatározott) napján, amennyiben:
 
- 26. életévét még nem töltötte be,
 
- 18 év alatti személyt kísér, és annak közeli hozzátartozója (1 fő).
 
Az intézmény által kijelölt aktuális nap mindig a pénztárban kerül kihelyezésre.
 
2. Magyarország nemzeti ünnepein, állampolgárságra való tekintet nélkül, múzeumaink  állandó kiállításai díjtalanul látogathatók:
 
  • március 15.
  • augusztus 20.
  • október 23.

Állandó kiállítások, látnivalók: KLIKK

Csak kedvcsinálónak pár kép a 2,7 km hosszú sínpályán zakatoló járművekről:

Az Osztrák területről induló vasút a Déli páylaudvarig tart, a táj pontos kicsinyített másával.

  

Szintén rossz idő etetén egy kis érdekesség :-)

Szex panoptikum vagy horror panoptikum? KLIKK

Várak /Sümeg, Rezi, Tátika, Szigliget, Somló/

SÜMEGI VÁR /5 km/

A sümegi vár az ország egyik legjobb állapotában megtalálható vára. A gazdái igyekeznek minden korabeli dolgot a leginkább korhű megfelelőjében bemutatni.       

Sümegi vár árak, nyitvatartás, programok: KLIKK

Sümegi vár alatt játszótér, állatsimogató, hintómúzeum és sok érdekesség várja a látogatókat.  

Ha már Sümeg és vára, érdemes megnézni a vár alatt a Püspöki Palotát, kis ízelítő:

Részletek: KLIKK

REZI VÁR /26 km/

Rezi település határában, a Keszthelyi - hegység egyik 427 méter magas sziklaormának kiugró részét koronázzák meg Rezi várának kőfalai.

Csodálatos panoráma, csend és varázslatos hangulat.

Reziből a körforgalomból nyíl mutatja a helyes irányt!

Cím: Rezi(-től 5km-re)-Parkolás:ingyenes,.Nyitva:Egészévben, Ingyenes
-GPSkoordináták
46° 51' 57.8838" 17° 14' 29.4498"
 

TÁTIKA VÁRA /18 km/

A Tátika-vár feltehetően Magyarország egyik legkorábban épült magánvára, a Keszthelyi-hegység bazaltvidékén található. A Balatontól északnyugati irányban, Zalaszántó közelében emelkedő Keszthelyi-hegység 413 méter magas bazalthegyén található középkori várrom. A település határából túraútvonalon közelíthető meg.

Bazsi és Zalaszántó közötti úton balra a pihenőnél!

Gps koordináták: N 46° 54,342' E 17° 15,682'

SZIGLIGETI VÁR /35 km/

Rendezvénynaptár: KLIKK Árak: KLIKK

SOMLÓ VÁRA /30 km/

                 Részletek: KLIKK

Gyerekeknek

Szervezhetünk "csak" gyermekeknek szóló napokat is, vagy szemezgethetünk az alábbi igazán különleges programokból, azt hiszem emlékezetes fog maradni :-)

NEMESVITA WESTERNPARK /20 Km/

Lovaglás, íjászat, aranymosás csak néhány a feladatpályán elvégzendő feladatokról. Izgalmas és tartalmas programok, unatkozni nem lehet :-)

Részletek: KLIKK

  

REZI DINOSZAORUSZ ÉS ÉLMÉNYPARK /25 Km/

Az egyedülálló bemutatóhely 230 millió évvel repít vissza az időben!

VIGYÁZAT! Az állatok élethű üvöltéssel és mozgással reagálnak minden közeledésre !!! 

Részletek: KLIKK

AFRIKA MÚZEUM BALATONEDERICS /26km/

Itt aztán minden magáért beszél!

Egy kis Afrikába csöppenhet aki ide látogat! Nem szabad kihagyni a labirintust, ha sikerül kijutni az erdő mélyén rejtőző kis büféhez, ott egy üdítő kellemes felfrissülést nyújthat!

Részletek: KLIKK 

Gyógyvizes fürdőhelyek

SÁRVÁRI TERMÁL /40 km/ 

A Sárvári termál és élményfürdő a dunántúl legjobb és legkeresettebb fürdője!

Részletes infók, árak: KLIKK

Ha már Sárvár, akkor nem szabad kihagyni még néhány nevezetességet:

Nádasdy Vár: KLIKK Kalandpark: KLIKK

    

KEHIDAKUSTÁNY /34 km/

A fedett mediterrán hangulatú háromszintes élményfürdő garantált élmény a család minden tagjának télen-nyáron egyaránt. A benti fürdőből ki lehet úszni a szabad levegőre, ahol nyakzuhanyok, pezsgő élményelemek várják a fürdőzőket. A víz kellemes 28 fokos hőmérsékletű.Az Élményfürdő igazi szenzációja a 94 méter hosszú beltéri csúszda fény- és hangeffektekkel.

Gyógy- és élményfürdő: KLIKK

ZALASZENTGRÓT TERMÁL FÜRDŐ /25 km/

Ez a fürdő az előzőekhez képest kevésbé ismert, főleg a turisták körében, ezért sokkal csendesebb, családiasabb és az árai is olcsóbbak. Kiváló a vize , 8 medencével rendelkezik és mindegyikében termálvíz van. A Zalai-dombság völgyében van, ennek köszönhetően nagyon szép a panoráma medencéiből, a környező földeken akár a legelésző vadak is gyakran láthatóak. Ezt a vidéket "Magyarország Toscanájának" nevezik, a névadójához hasonló tája és növényei miatt. 

Részletek: KLIKK

A környék jó éttermei, házhozszállítás

CSABRENDEK

Szállásunkra ingyenes étel házhozszállításra van lehetőség.

Gasztrobetyár konyhája: Gyors, finom, friss és sok, ja és nem drága! Étlap a vendégházban elérhető.

Édenkert Bisztró: A legfinomabb fagyi szerintem és a legközelebbi. A Vendégháztól kb 200 m-re a régi mozi mellett. Naponta Kb. 3 óra körül házhoz jön. Ha hallod a "nyaljuk a fagylaltot" dallamát, érdemes kinyitni a kaput :-)

SÜMEG

Büfé: A vár alatti bazársoron reggeltől estig melegszendvics, velős pirítós, palacsinta stb.

Püspöki téren, a Scotti Udvarház étterem: MINDENBEN EXTRA! Csak ajánlani tudom!

A TESCO bekötőjétől jobbra, a Thirty's étterem: Sokféle menülehetőség, minden 990 Ft. FINOM!!

Khalifa Tea és Kávéház: Keleties hangulatú különleges hely, érdemes egy koktélra , vagy hamburgerre betérni!

Várcsárda: Magyaros ételek, a képek magukért beszélnek

Terazza Bistro Bar: Pémium minőségű exluzív új étterem, mediterrán beütéssel, extra panorámával.

Hubert cukrászda: Sümeg buszpályaudvara mögött, nagyon jó árakon finom sütemények, fagyi.

ZALASZENTGRÓT: 

Fiaker vendéglő: Minden hétköznap menük 800 Ft korlátlan leves fogyasztással! Jó hírű neves étterem ahol a híres éticsigát is meg lehet kostólni! Franciaország csigafogyasztásának 30%-át  Zalaszentgrót  biztosítja a környék nagy mennyiségű éticsigáiból!

VÁRVÖLGY

Szent Domonkos Vendéglő: KI KELL PRÓBÁLNI! A hely, az ételek, EXTRA ÉLMÉNY!

KESZTHELY

Tompos étterem: Modern étterem, modern ételek. Paleo étlapja is van!!

Halászcsárda: Halászlé :-)

Van még pár hely ami említésre méltó lenne, de azt hiszem ez is megteszi egyelőre :-)

Eseményregisztráció

Kérjük, add meg az alábbi információkat: