.

Rezi vár /szállásunktól  20 km/

Rezi vára a Meleg-hegy 418 m magas dolomit szikláin áll. 1236-ban már zalai várföld néven emlegetik. KLIKK a képre

 Rezi falujából táblák jelzik a várat, autóval viszonylag jó minőségű föld-, murvás utakon közelíthetjük meg. Gyalog Zalaszántó - Várvölgy összekötő útról egy erdei úton is elérhető, garantáltan emlékezetes kirándulással.

A "parkolót" tábla jelzi, innen kb 800 méteres erdei túrával lehet elérni a szirtet, amelyen a vár romja található. 

Közvetlenül a vár előtt ősfás tölgyesben kiránduló, pihenő hely lett kialakítva. Ingyenes program és számíthatunk rá, hogy sok emberrel ott nem találkozunk.

Szélesség: N - 46°51'57.3"
Hosszúság: E - 17°14'29.3"


Tátika vár /Csabrendektől  17 km/

"Tátika, mint egy korona, Feltéve a tetőre, Büszkén állott s nézett alá, A földre és időre"

 - Kisfaludy Sándor.                KLIKK a képre...

A Balatontól északnyugatra a Keszthelyi-hegység egy 413 méteres bazat hegy csúcsán áll a Tátika vár. Bazsi és Zalaszántó közötti országúton Tátikahidegkútnál kis tábla jelzi a várhoz vezető utat. Kocsival kb. 300m-t lehet megtenni, ahol egy tisztáson letehető az autó, onnan gyalog.

A vár 1,9 km erdei túrával érhető el. Az erdei ösvényen elhanyagolt pihenőhely is található.

Szélesség: N - 46°54'22.1"

Hosszúság: E - 17°15'34.3" 

A vár pusztulása akkor kezdődött, amikor a 17. sz. legvégén egy villámcsapástól felrobbant az egyik toronyban tárolt lőpor, és a vár nagy része leégett.

Lipót császár 1702-es rendeletében Szigliget lerombolását is elrendelte. A Rákóczi-szabadságharcban már használhatatlan volt, köveit a környékbeli lakosság széthordta és abból építkezett.


Szigliget falu felett, a Balaton egykori szigetét képező 230m magas vulkanikus hegy kúpján emelkedik. A 71-es útról Badacsonytördemic után Szigliget táblánál kell lekanyarodni. Parkoló közvetlenül a várhegy alatt található. Onnan egy könnyű séta a vár. 

Szélesség: N - 46°48'15.7"

Hosszúság: E - 17°26'10.7 

Somló vára /szállásunktól 29km/

 (a Balatontól legmesszebb lévő tanuhegy), melynek erdővel benőtt szakadékos peremén emelkedik a középkori várrom. 

 A 8 úton Veszprém felől haladva a Kisalföld sikságából emelkedik ki a Somló páratlan szépségű, 435 m-es vulkanikus eredetű tanúhegye. Devecsertől 6 km, a lábánál elterülő Somlóvásárhelytől 1 km távolságra fekszik. A vár megközelítése: Somlóvásárhely felől a Szent Margit kápolnáig autóval fel lehet menni, onnan tábla mutatja az utat a hegytetőre a kilátóhoz. A Szent István kilátótól kb. 10 perces sétával elérhető a vár.

Szélesség: N - 47°09'02.4"
Hosszúság: E - 17°22'13.0"


Sümegi vár /Csabrendektől a vendégházunktól mindössze 4km/

részletekért KLIKK a képre.....